Gillar du orkidéer? Lär dig hur du tar hand om dem

Gillar du orkidéer? Lär dig hur du tar hand om dem

Orkidéer fascinerar alla; deras exotism, deras enkla skönhet och de komplexa formerna.

Oavsett om du är en växt- eller kaktusälskare gillar du förmodligen orkidéer. Problemet är tron att de är mycket ömtåliga. Även om det finns en viss sanning i detta, är problemet ofta att människor helt enkelt inte vet hur man tar hand om sina orkidéer på rätt sätt.

För att visa detta och visa dig hur du kan njuta av deras skönhet, hittar du nedan en grundläggande guide för att lära dig att skilja olika typer åt, den miljö de behöver och hur du kan framkalla den strålande glöden som är så slående. Ta fram din trädgårdsutrustning för det är dags att komma i kontakt med naturen.

Olika typer av orkidéer

För att kunna ta hand om orkidéer på rätt sätt måste du veta vilken grupp varje orkidé tillhör, eftersom varje typ kräver olika skötsel. Även om det finns många olika typer är det viktigt att känna till åtminstone några av de vanligaste för att enkelt kunna skilja dem åt.

Cymbidium

Cymbidiumorkidéer är en av de mest beundrade på grund av sin form, färg och doft. De är infödda i ekvatoriala klimat i Australien, Afrika och Asien. En av deras särdrag är att de kan växa naturligt som markväxter – något ovanligt bland deras art. Deras blad är ständigt gröna, vilket gör dem populära.

Dendrobium

Denna art är också vanlig tack vare sina vita blommor. Dessa växer på två olika sätt: i det första fallet fördelas blommorna längs stjälken och i det andra fallet växer en liten blomstång längst upp på stjälken, och blommorna knoppas därifrån. De är vanligtvis vita, rosa, lila eller gula.

Phalaenopsis

Dessa är de vanligaste och du kan hitta dem i vilken plantskola som helst. De ges ofta som gåvor vid speciella tillfällen. Blomman har en vacker fjärilsform och de har härliga färgkombinationer. Växtens blad är stora, köttiga och har en intensivt grön färg.

Vanda

Utan tvekan är dessa några av de mest fascinerande orkidéerna. I sin naturliga miljö kan de växa sig enorma. De försörjer sig med fukt och upplösta näringsämnen som deras luftiga rötter tar emot. De flesta är epifyter (de lever på andra växter eller träd som de använder som stöd), även om vissa också växer på klippor.

Nu när du känner till några arter, här är några tips som hjälper dig att ta hand om dina orkidéer och hålla dem friska och vackra.

Var man ska placera orkidéer

Orkidéer behöver mycket ljus men, med några undantag, aldrig direkt solljus. Vi rekommenderar att du placerar dem nära fönster, på balkonger eller i inomhuspatior där solens strålar inte når dem direkt.

Undvik drag, även om luftcirkulation är viktigt. Var försiktig med alltför torra miljöer och framför allt med uppvärmning på vintern. Håll dem borta från element och andra värmekällor. Luftfuktigheten bör ligga mellan 35 och 40%. Inomhus kan du bevara denna fuktighetsnivå genom att placera dem bredvid andra växter. Att sätta en tallrik med gelkulor eller lerbollar under dem kan också vara mycket effektivt, så länge dessa inte rör vid rötterna.

Hur man vattnar orkidéer

Det är bäst att använda mjukt vatten med lågt mineralinnehåll. Om du bor i ett område med hårt vatten är det bättre att använda flaskvatten eller vatten som behandlats med omvänd osmos.

Lämna tillräckligt med tid mellan varje vattning för att jorden under skalet ska torka ut. Ett knep är att titta på färgen på rötterna. Vita rötter indikerar brist på vatten, om de är gröna betyder det att de har tillräcklig fuktighet.

En annan viktig punkt är att undvika att jorden eller bladbasen blir vattenfyllda. Därför är bra dränering avgörande. Utan detta kan dina orkidéer slutligen ruttna på grund av ansamling av bakterier och svampar.

Metoden med nedsänkt vattning rekommenderas.

Det kan också vara en bra idé att spraya dem med vattenånga, särskilt under torra säsonger.

Sammanfattningsvis, om du gillar orkidéer, bli inte skrämda – de är ett utmärkt sätt att dekorera ditt hem. Innan du köper dessa växter är det dock viktigt att du lär dig att ta hand om dem så att de kan förbli friska.

Du kommer att se hur vackra de ser ut i ditt vardagsrum, i hallen eller på din uteplats. De är också perfekta för att addera lite färg och värme till din arbetsplats.

By Jennifer Lorenz

Vi är passionerade för inredning, trädgård och hemmet, och vi vill dela vår kunskap och kärlek till dessa ämnen med dig. Så häng med oss på denna spännande resa för att skapa vackra och trivsamma utrymmen som du stolt kan kalla ditt hem.

Lämna ett svar

Relaterade

  • Kan man Odla Sina Egna Kryddväxter? Så gör du!

  • Så Dekorerar du din Uteplats – Tips & Råd

  • Hur får man en Mysig Trädgård? Tips & Råd

  • Känner du till blommornas betydelse?