Bästa Tips för att Städa i Hemmet – Tips & Råd

Dammsugning

Att ha ett rent och väl organiserat hem gör det inte bara mer estetiskt tilltalande utan det har också en direkt påverkan på vår fysiska och mentala hälsa.

Ett rent och snyggt hem skapar en trevligare och mer harmonisk miljö där du kan koppla av och njuta efter en lång dag. Inredning är en del men en annan, kanske ännu viktigare del är städning.

I denna artikel ska vi därför gå igenom de bästa tipsen för att städa hemmet och hålla det skinande rent och inbjudande.

Fördelar med en ren hem

Fördelarna med att hålla sitt hem rent och snyggt talar för sig själv men faktum är att det går längre än att bara få ditt hem att bli trevligare.

Faktum är att det faktiskt har betydande fördelar för både din fysiska och mentala hälsa samt för din övergripande livskvalitet. Här är några centrala fördelar med att hålla din bostad ren och välskött:

Förbättrar hälsa och välbefinnande: Att ha ett rent hem minskar risken för sjukdomar och allergier genom att eliminera damm, mögel och andra potentiella hälsorisker. Dessutom minskar du risken för att sprida sjukdomar när du regelbundet städar ditt hem.

Skapar en lugnande och positiv miljö: Studier har kunnat bevisat att en ren och organiserad omgivning kan minska stress och främja känslan av lugn och ro. Med det sagt är det såklart uppenbart att en välordnad och ren hemmiljö kan ha en direkt positiv effekt på ditt psykiska välbefinnande. Det skapar ett lugn och bidrar till en mer avkopplande atmosfär.

Minskar risken för allergier och sjukdomar: Sist men inte minst har vi fördelarna kopplat till allergier och sjukdomar. Mögel och andra allergener trivs ofta i smutsiga och dåligt städade hem. Det är därför du minskar risken för detta genom regelbunden städning vilket bidrar till en hälsosammare inomhusmiljö. Detta är särskilt viktigt om du lider av allergier eller andningsproblem.

Bästa städtips

Hemstädning är i grunden ganska enkelt. Du dammsuger lite, torkar av, och voilá. Samtidigt finns det flera saker du kan göra för att effektivisera städningen och göra det till mindre av en börda. Dessutom tycker många att det finns betydligt roligare saker att göra än att städa, vilket är varför många antingen skjuter upp det eller städar halvdant.

Här är några städtips för att underlätta processen:

Skapa en städplan

Ett misstag många gör när det kommer till hemstädning är att bara städa de synliga delarna såsom att dammsuga och torka av några ytor. Problemet med detta är att smuts och damm ofta tenderar att gömma sig vilket gör att många ytor och områden lämnas ostädade och över tid kommer smutsen att byggas upp.

Med det sagt är det bra att ha en städplan som tydligt definierar områdena du ska städa. Detta bryter dessutom ned städningen i mer hanterbara steg vilket gör det mindre överväldigande. I samma veva är det bra att ha en plan för när och hur ofta du ska städa och sedan följa planen regelbundet. Detta gör att du kan upprätthålla en konstant nivå av renlighet i ditt hem istället för att låta smuts och röra bli alltför stor.

Använd rätt städredskap och produkter för olika ytor

Precis som med alla typer av jobb kan rätt utrustning och verktyg ha en stor påverkan på hur enkelt och effektivt jobbet kan utföras.

Med det sagt, lägg lite tid på att välja ut lämpliga städredskap och rengöringsprodukter som är lämpade för olika ytor och syften.

Mikrofibertrasor är till exempel väldigt effektiva för att samla upp damm medan specifika rengöringsmedel kan användas för att rengöra olika material som trä, glas eller rostfritt stål. Se till att skaffa högkvalitativa redskap och produkter för att göra städningen enklare och mer effektiv.

Prioritera och dela upp städningen i mindre uppgifter

Detta steg är särskilt viktigt för alla som ogillar att städa. Som nämnt tidigare kan det kännas överväldigande att städa ett helt hus på en och samma gång. Det kan därför vara skönt att dela upp städningen i mindre delar. Börja med att prioritera de områden som är viktigast. Fokusera på en specifik uppgift åt gången, till exempel dammsugning, fönsterputsning eller att dammtorka golv.

Tips för att organisera

En del av att hålla ditt hem rent och snyggt är själva städningen men den andra är att organisera det. Med det sagt bör du lägga en del av ditt fokus på att organisera ditt hem i samband med att du städar.

Här är några bra tips som du kan använda:

När ditt hem är fullt av människor tendera oredan att byggas upp ganska fort. Att därför göra det till en vana att varje dag eller vecka organisera föremål och ställa dem på rätt plats hjälper dig att hålla ditt hem i ordning.

En annan aspekt är förvaringslösningar. Dessa är otroligt effektiva för att hålla var sak på sin plats och undvika att oredan byggs upp från första början. Med det sagt kan det vara klokt att investera i möbler och olika typer av förvaringslösningar som gör det enklare att hålla ordning. Förvaringsboxar, hyllor och liknande kan alla bidra till att minimera röran.

En annan sak du bör göra är att regelbundet rensa upp och slänga ut saker som du inte längre behöver. Vi har en tendens att samla på oss olika saker över tid, ofta saker vi aldrig kommer att använda. Det kan därför vara bra att rensa ut och göra oss av med de sakerna för att hålla bättre ordning i hemmet.

Sist men inte minst bör du fokusera på att skapa rutiner för att hålla var sak på sin plats. Det bästa är att göra lite i taget så att det inte blir ett helt dagsjobb bara för att ställa i ordning allt.

Tidsbesparande städtips

Många tycker städning är tråkigt för att det kan ta så lång tid men den goda nyheten är att det går att effektivisera städprocessen och göra den mindre tidskrävande.

 1. Börja uppifrån och ned: Ett tips när du städar är att börja uppifrån och ned. Till exempel att du börjar med att damma av tavlor, lampor, och bokhyllor, och sedan arbetar dig nedåt. På så sätt kan du undvika att få damm på områden som du redan städat en gång.
 2. Dela in i zoner: Ett annat tips är att dela in ditt hem i ”zoner” och sedan arbeta med en zon åt gången. Likt att dela upp städningen under flera olika dagar gör detta städningen mer strukturerad och mindre överväldigande.

Städa regelbundet för att undvika storstädningar

Det är vanligt att man låter det gå en lång tid utan att städa och på så sätt låta en större mängd smuts byggas upp. Detta görs oftast på grund av brist på ork och vilja snarare än att det görs i tron om att städningen blir enklare.

Det är istället bättre att avsätta en kort tid varje dag till att rengöra specifika områden. Detta hjälper dig att undvika att överväldigas av stora städprojekt och håller ditt hem rent och fräscht konstant. När du gör detta är ett tips att fokusera på de områden som används mest och därmed blir smutsigast.

Områden att fokusera på i hemmet

Det finns vissa områden i hemmet som är särskilt viktiga att hålla rena. De allra viktigaste områdena i ett hem inkluderar köket, badrummet, och sovrummet.

Köket

 1. Rengöring av vitvaror: Se till att regelbundet rengöra ugnen, kylskåpet och mikrovågsugnen. Detta förlänger deras livslängd och håller dem dessutom betydligt fräschare.
 2. Diskmaskinen: Gå igenom och och rensa filtren i diskmaskinen för att förhindra att de täpps igen. En smutsig diskmaskin kan också leda till att den rengör sämre.

Badrummet

 1. Rengöring av fogar: En detalj i badrummet som man ofta glömmer bort att rengöra är fogar. Använd en tandborste eller en speciell fogborste för att noggrant rengöra fogar mellan kakel och på golvet. Smuts och mögel tenderar annars att samlas här.
 2. Sanitetsartiklar: Använd desinficerande rengöringsmedel för att säkerställa en hygienisk miljö i toalett, handfat och dusch/badkar.

Sovrummet

 1. Tvätta sängkläder: Det är viktigt att regelbundet tvätta sängkläder för att minska allergener och skapa en fräsch sömnmiljö.
 2. Organisera garderober: Rensa ut kläder och organisera garderober för att undvika överfulla och oordnade utrymmen. En överfylld garderob kan dessutom vara svår att städa och kan samla väldigt mycket damm.
By Jennifer Lorenz

Vi är passionerade för inredning, trädgård och hemmet, och vi vill dela vår kunskap och kärlek till dessa ämnen med dig. Så häng med oss på denna spännande resa för att skapa vackra och trivsamma utrymmen som du stolt kan kalla ditt hem.

Lämna ett svar

Relaterade

 • Kan man Göra en Soffa Mjukare? Tips & Råd

 • Hur Ofta ska man Tvätta en Matta? Tips & Råd

 • Kan man Tvätta Mattor i Maskin? Tips & Råd

 • Kan man Impregnera Tyg? Så gör du!