Kan man Odla Sina Egna Kryddväxter? Så gör du!

Kryddväxter

Att odla sina egna kryddväxter är inte bara en trevlig hobby utan också ett trevligt sätt att få tillgång till egenodlade färska och smakrika örter. Men hur gör man egentligen och vad bör man tänka på? I denna artikel ska vi utforska fördelarna med att odla kryddväxter hemma och guida dig genom processen steg för steg. Genom att odla dina egna kryddväxter är roligt. Inget går upp emot att skörda och avnjuta sådant som du själv producerat. Dessutom är det billigare än att köpa färdigodlade krukväxter från butiken. Det är ett smart sätt att konstant få tillgång till färska örter som förhöjer smaken på dina favoriträtter.

Att odla sina egna kryddväxter hjälper dessutom till att minska ditt ekologiska fotavtryck genom att minska behovet av plastförpackningar när du köper från butiken.

Varför odla egna kryddväxter?

Att odla egna kryddväxter erbjuder flera fördelar utöver de rent ekonomiska. Att odla kryddväxter själv låter dig att avnjuta färska kryddor i din matlagning på ett smidigt och trevlig sätt när du än behöver dem. Det finns något speciellt med att kunna äta det du själv producerar. Det är en känsla av stolthet i att odla själv och kryddväxter är ett väldigt enkelt sätt att göra just detta.

Färska kryddor erbjuder betydligt mer smak än att köpa torkade. Samtidigt kan det vara opraktiskt och dessutom dyrt att hela tiden köpa färska kryddor i butiken. Med detta i åtanke kan odling av färska kryddor hjälpa dig att göra godare och mer spännande maträtter. Det är också ett bra sätt att undvika tillsatser och kemikalier som ibland finns i kommersiella kryddprodukter.

Fortsättningsvis bidrar hemodling av kryddväxter till ökad hållbarhet och minskat matsvinn. Genom att odla dina egna kryddor har du möjlighet att skörda exakt den mängd du behöver för tillfället. Detta minimerar matsvinnet till skillnad från köpta kryddor där du ibland får mer än du kan använda innan de ruttnar och blir dåliga.

Sist men inte minst, när du odlar dina egna kryddväxter har du möjlighet att anpassa din odling efter dina egna smakpreferenser. När du odlar egna kryddväxter har du full frihet över vilka kryddor du odlar och endast fantasin sätter gränserna.

Hur man kommer igång med odling

Om du är nyfiken på att börja odla egna kryddväxter undrar du säker hur man ska komma igång. Den goda nyheten är att det är väldigt lätt att börja odla kryddväxter och kräver inga direkta tidigare kunskaper om odling och växter.

Det finns dock några grundläggande steg som du bör ta ha i beaktning.

Redskap och material:

 1. Krukor eller odlingslådor: När du ska börja odla behöver du krukor eller odlingslådor. Vad du väljer är helt upp till dig och vad som passar bäst. Ett tips är att välja krukor eller odlingslådor med god dränering för att undvika att du övernattar dem. Det kan vara fördelaktigt att använda olika krukor för olika kryddväxter beroende på deras behov.
 2. Jord och gödsel: Jorden är såklart alltid viktig när du odlar. Använd helst en jordblandning som är anpassad för kryddväxter. Du bör också regelbundet använda gödsel så att kryddväxterna får den näring de behöver.
 3. Vattenkanna och sprayflaska: En annan viktig sak är såklart att regelbundet vattna växterna. Du behöver en vattenkanna och en sprayflaska så att de får det vattnet de behöver. En sprayflaska är bra för att ge växterna fukt så att de trivs bättre.

En vanlig fråga när det kommer till odling av kryddväxter är var man ska odla dem. Självklart beror detta på vad dina möjligheter är i ditt hem. Det viktigaste är att du placerar kryddväxterna på platser där de får tillräckligt med solljus. Av denna anledning är det vanligaste att ställa kryddväxter i fönsterbrädan. De kan också stå på en balkong men detta fungerar såklart endast om det är varmt ute och inte för mycket blås som kan skada växterna.

Om du inte har så mycket naturligt ljus inomhus bör du överväga att använda växtbelysning för att komplettera ljusförhållandena och främja tillväxten.

Vilka kryddor kan man odla?

Kanske den vanligaste frågan är vilka kryddor man kan odla. Det korta svaret är att det finns enorm mängd olika kryddväxter du kan odla. Vad du väljer bör utgå ifrån vilka kryddor du själv vill ha och använder mest i din matlagning.

Det vanligaste är att köpa fröer till kryddväxter och om du tittar på utbudet i butiker som säljer dessa kommer du märka att det finns oändliga valmöjligheter.

Här är några populära kryddväxter som är relativt enkla att odla och som tenderar att vara mest populära på grund av deras vanliga användning inom matlagning:

Populära kryddväxter för hemmaodling

 1. Basilika: Basilika är en av de vanligaste kryddväxterna som folk väljer att odla. Det är en mångsidig ört som dessutom finns i många olika varianter såsom söt basilika, citronbasilika och kanelbasilika. Basilika trivs i varmt klimat och kräver mycket sol.
 2. Persilja: Persilja är en annan vanlig kryddväxt som många väljer att odla. Det är en klassisk ört med mild och fräsch smak. Persiska finns i två huvudtyper – plattbladig (italiensk) och krullbladig. Denna kryddväxt växer bra både inomhus och utomhus.
 3. Koriander: Sedan har vi koriander som en del älskar och andra ogillar. Koriander är en ört med intensiv smak och används ofta i asiatiska och mexikanska rätter. Koriander kräver mycket sol och regelbunden bevattning för att trivas.

Mer tåliga örter för din kryddträdgård

Utöver de kryddväxter vi diskuterat ovan finns det mer tåliga örter som du kan odla, även utomhus under sommaren.

 1. Rosmarin: Detta är en tålig ört med aromatiska blad som är väldigt vassa. Rosmarin trivs i soliga och torra förhållanden så det är viktigt att inte övervattna.
 2. Timjan: Timjan har en ikonisk och skarp smak och lukt. Det är en kryddig ört med små blad och stark smak. Timjan trivs i soliga och varma förhållanden vilket gör den lämplig för utomhusodling på sommaren.
 3. Oregano: Oregano är en mångsidig krydda med en kraftig smak. Denna kryddväxt trivs i soligt läge med väldränerad jord.

Kryddväxter för fräscha smaker

Om du vill odla kryddväxter med fräscha smaker finns det framförallt tre som är väldigt populära alternativ:

 1. Mynta: Mynta är en fräsch ört som finns med många olika smakprofiler. Detta inkluderar bland annat pepparmynta, citronmynta och chokladmynta. Mynta trivs i fuktig jord och delvis skugga.
 2. Dill: En annan klassiker är dill. Detta är en ört med fjäderliknande blad och mild smak. Dill trivs i soliga lägen och är särskilt mångsidig i matlagning.
 3. Citronmeliss: Sist men inte minst har vi citronmeliss som är en ört med citronsmak som kan användas i te eller för att smaksätta sallader. Denna kryddväxt trivs i soliga eller delvis skuggiga områden.

Det viktigaste när du väljer vilka kryddor du ska odla är såklart att anpassa kryddorna efter dina egna smakpreferenser och de kryddorna du oftast använder i din matlagning. Om du odlar kryddväxter utomhus är det viktigt att välja växter som passar klimatet. Det säger sig självt att du inte kan odla kryddväxter på vintern vilket är varför inomhusodling är det självklara valet under denna tid.

Med det sagt bör du inte vara rädd för att testa och experimentera med olika kryddväxter för att hitta den som passar dig allra bäst.

Odla kryddväxter steg för steg

Att odla kryddväxter hemma är inte svårt men det kräver viss planering och regelbundet underhåll. Du kan följa stegen nedan för att komma igång med ditt odlande:

Så fröerna i lämpliga behållare

 1. Välj fröer: Köp fröer från en välkänd och etablerad butik för fröer såsom Impecta.
 2. Förbered krukor: När du har dina fröer behöver du små krukor eller odlingslådor beroende på var du ska odla dem. Odlar du utomhus är det inte lika noga men detta kan såklart endast göras under sommarmånaderna. Se till att använda krukor med dräneringshål för att undvika övervattning.
 3. Så fröerna: Nu är det dags att plantera fröna. Börja med att följa anvisningarna på fröpaketet angående sådjup och avstånd. Täck dem lätt med jord och vattna försiktigt.

För att få dina kryddväxter att trivas och växa sig stora behöver du placera dina föreg på en ljus och solig plats.. Fönsterbrädan eller balkongen är vanliga områden. Tänk dock på att balkongen inte är lämplig på vintern om den inte är inglasad. Det är viktigt att hålla en jämn rumstemperatur för att ge växterna optimala förhållanden för att gro. Du kan använda värmemattor om det behövs.

Självklart måste du komma ihåg att vattna regelbundet. Målet är att hålla jorden fuktig men samtidigt undvika övervattning. Ett tips är att använda en sprayflaska för mindre fröplantor.

När plantorna har nått en viss storlek kan du tunna ut dem genom att flytta dem till nya krukor för att ge tillräckligt med utrymme för varje växt.

När dina kryddväxter har vuxit till en tillräcklig storlek kan du försiktigt skörda bladen eller grenarna. Det fantastiska med kryddväxter är att du kan skörda lite i taget när du än behöver dem utan att behöva rycka upp hela plantan.

By Jennifer Lorenz

Vi är passionerade för inredning, trädgård och hemmet, och vi vill dela vår kunskap och kärlek till dessa ämnen med dig. Så häng med oss på denna spännande resa för att skapa vackra och trivsamma utrymmen som du stolt kan kalla ditt hem.

Lämna ett svar

Relaterade

 • Så Dekorerar du din Uteplats – Tips & Råd

 • Hur får man Bort Svarta Ringar på Trä? Så gör du!

 • Kan man Slipa Marmorbord? Så gör du!

 • Hur man rengör grillen på bästa sätt!